Om

19 februari 2006

Hem
Om
Historia
Länkar
Foton
Kontakt
Gästbok

 

Dirivaara är en liten by med blott 7 gårdar och ligger i norra Överkalix. Dirivaara gränsar i norr till byn Paharova, som ligger i Pajala kommun, och i söder till byn Ängesån. När Dirivaara hade sin "storhetstid" fanns det bofasta familjer med många barn i gårdarna, bortåt 70 personer som mest, nu är det bara en bofast person kvar... I sanning en inte alltför positiv "utveckling"... Tyvärr är Dirivaara långt ifrån ensam om det ödet, massor med byar/samhällen är idag avbefolkade, om inte helt så troligen inom en snar framtid då medelåldern på de som bor där är hög.

Dirivaara återfinns i övre delen av bilden vid markering 115.

(Klicka på bilden för en förstoring.)

 

Jag som har gjort denna hemsida heter Jan Andersson och har min far från byn, han hette Rickard Andersson och levde från 1917-1980. Vi har det hus han byggde i slutet på 1940-talet som fritidshus.

I gamla papper har jag sett att Dirivaara stavades "Tiirivaara" som låter mer som finskans "Teerivaara" som lär betyda "Orrberget". Om detta stämmer vet jag inte, men jag vill minnas att min far någon gång nämnde att byn egentligen skulle ha hetat just "Orrberget" Att det sen i så fall blev "Diri" beror kanske på att det är lättare att säga för svensk-pratande personer, vad vet jag! ;-) Alternativet Diirivaara används också, men är inte det som står på byns namnskyltar.

Under foten till själva "Dirivaara"-berget finns en stor sten/klippblock som kallas Lappstenen. Om den berättas att den har tjänat som offerplats för samerna. Det finns kvar en gammal trädstam som lär ha fungerat som stege upp på stenen. Om själva berget berättas historier om en "Lapp-skatt" som vaktas av en varg som kan förvandla sig till drake, hehe! "Trot" det den som vill, men nog är det allt lite magiskt att vara i Dirivaara ;-)

     

Hem | Om | Historia | Länkar | Foton | Kontakt | Gästbok

This site was last updated 01/09/05