Historia

04 februari 2007

Hem
Om
Historia
Länkar
Foton
Kontakt
Gästbok

 

Här tänkte jag lägga upp lite information om Dirivaaras historia. Än så länge är det ganska tomt här pga av informationsbrist, hehe! Jag tar gärna emot tips om vad som borde finnas med här! Epost-adressen hittar du på kontaktsidan.

Enligt boken "Överkalix" av Olof Hederyd så har Dirivaara troligtvis legat på en halvö vid havet när havet var som högst efter inlandsisen framfarter. Det känns som en märklig tanke med tanke på att byn nu är den enda av de byar som finns efter vägen mellan Lansjärv och Nytorp som inte har en sjö/älv i sin närhet!  Enligt samma bok så har byn troligen anlagts på 1860-talet då den förekommer i 1867 års "avvittring" med ett hemman angivit som anlagt just 1867. Grannbyn Ängeså har anor ändå från 1600-talet. Arkelogiska fynd i byn och omgivning pekar dock på att människan har funnits i trakterna under mycket lång tid, bl.a. finns det många fynd gjorda i närheten av Lansjärv 2 mil bort.

Mitt minne av byn sträcker sig tillbaka till sent 1960-tal, dock sporadiskt pga låg ålder, hehe. Jag minns i alla fall på 1970-talet när granngården hade jordbruk och en del av barnen ännu antingen bodde kvar i byn, eller frekvent hälsade på sina föräldrar. Jag själv har inte bott i byn annat än i mycket späd ålder så jag har inte några direkta minnen från den tiden. Jag har dock genom åren varit där relativt ofta, mest på somrarna, så många roliga minnen finns det i alla fall :-)

Hem | Om | Historia | Länkar | Foton | Kontakt | Gästbok

This site was last updated 02/04/07